Dnešní malé povídání věnuji sobotnímu lisování yunnanského čaje z Jingmai, tedy přesněji řečeno maocha z divoce rostoucích čajovníků velkolisté variety Da Ye Zhong. Sobotu 24. září jsem měl Den otevřených dveří Dandys Tea.cz a chtěl jsem se podělit o radost z vylisování zlatých melounků. Ručně jsme presovali jarní letošní Jingmai Gushu Maocha single trees, který byl sklizen ze stromu staršího 1000 let.
Musím zde také podotknout, že lisování proběhlo hlavně díky laskavému přístupu přítele Petra Siče, který mě vlastně procesu přípravy, lisování a sušení čaje naučil a já jak věřím, hrdě pokračuji v jeho započatém díle.
Den jsem začal drobnou přípravou lehce před osmou ranní a vlastní program začal od 9:00. Nachystal jsem čajové moře, abychom s hosty mohli ochutnávat čaje, stolek s vařičem a sítomiskou pro napařování čaje, žena napekla spoustu sušenek a štrůdlu. První host na lisování čaje dorazil lehce před desátou hodinou, takže jsme se rozehřáli čajem a pustili se do práce

Postupně přicházeli menší či větší skupinky a vždy jsme popili trochu čaje, každý zhlédl drobnou instruktáž, kdy jsem předvedl všechny části procesu od vážení až po vložení do sušičky a pak se každý jednotlivě pustil do práce. Musím říct, že všem šla práce velice dobře a nikdo se ani výrazně nepopálil, zkrátka byl to den šikulů..



Jako první vždy proběhlo vážení, následovalo napaření čaje, které trvalo cca 2 minuty, čaj se poté přemístil do kusu látky, kde se tvaroval do kuličky. Kulička v látce se následně zajistila gumičkou a putovala do sušičky k sušení při teplotě 40°C. Při napařování a vyndavání čaje jsme používali ke zmírnění teploty gumovou rukavici, která byla zároveň nutná stran hygieny a čistoty… zde si musím vždy s úsměvem vzpomenout na práci přímo v čínském Yunnanu, kde je základem dobré práce pohodlný posez, dymčička a ruce… samo bez rukavic.
Mezi napařováním a lisováním jsme si povídali trochu o čajovém řemeslu a o tom, jak profesionálně lisují čaje v Yunnanu, také padalo hodně dotazů ok fungování naší čajové firmičky. Ochutnávali jsme sušenky a dobroty napečené našimi vzácnými hosty a den běžel jako voda. Podařilo se nám vylisovat celkem 27 kuliček, které jsem včera úspěšně dosušil a jejich tvůrci a majitelé si je tento týden odnesou zabalené v ručním hedvábném papíru.

Chci zde všem poděkovat za jejich podporu a účast, milou atmosféru… zkrátka za parádní den s přáteli. Také děkuji za závěřečné skupinové foto s první skupinou lisařů čaje. Věřím, že se všichni po nemírném piží čaje vyspali…

Kuličky budou již brzy k mání i na našem eshopu, takže pokud chcete můžete se podívat na odkazu níže…https://www.dandystea.cz/cs/caje/164-jingmai-single-trees-mao-cha-spring-2016.html , kde jek dispozici ještě malé množství nevylisovaného čaje ze single trees a kuličky budou k mání od zítřejšího dne. Před námi je ještě další lisování kuliček z divokých čajovníků z Jingmai a rádi uvítáme případné další zájemce.